Ud i byen reportage – Et fællesskab for præstespirer

Præstespirer betaler glædeligt selv deres uddannelser

 

På Menighedsfakultetet i Aarhus uddanner man en stor del af de danske præster. Trods egenbetaling vælger unge den private uddannelse. Det er især de specielle fællesskaber og det kirkelige afsæt i undervisningen, der lokker.

Det er ikke blot de kommende teologer, Som Andreas Saahlholdt der holder til på Menighedsfakultetet, de huser også Promissio, Israelmissionen, Kristelig Handicapforening og Wycliffe Danmark. (Foto: Alexander Grau Brodersen Andersen)

Af – Alexander Grau Brodersen Andersen

 

”Ding, ding, ding!” lyder det fra den lille korroderede messingklokke, som dagens andagtsansvarlige går rundt med på Menighedsfakultetets gange. En efter en dukker administrationen, professorerne og de øvrige ansatte op i foyerens åbne rum. Kort efter tropper de studerende op. Klokken har slået 10, og det er tid til dagens fællessang og andagt, som minder lidt om en forkortet gudstjeneste.

Hver især henter de et eksemplar af den lille blå salmebog fra reolen henne på hjørnet. Alle tager plads i nærmest planlagt cirkel, og den andagtsansvarlige siger med en rolig røst, hvilken salme der skal synges. Andagten afsluttes med et fadervor og amen, og alle går tilbage til deres daglige gang på Katrinebjergvej 75.

En snoet vej til teologien

Blandt eleverne finder man den tidligere bachelorstuderende, der i dag er i gang med kandidaten på Aarhus Universitet:

”Jeg har altid været vant til at komme at komme i kirke med mine forældre, og der kender man Menighedsfakultetet, så jeg har altid vidst, at det eksisterede,” siger han.

Da Andreas gik i gymnasiet var han formand for KFS. Her brugte han meget tid på at tage ud forskellige steder i landet for at holde oplæg. Det var arbejdet i forbundet, der satte hans interesse for teologi i gang.

Det startede med nogle venner, som synes at han skulle overveje studiet. Men selvom Andreas altid har haft en relation til kirken, så har en fremtid som præst ikke altid været det, der stod øverst på salmetavlen:

”Jeg kan huske dengang, der tænkte jeg, det skal jeg bare ikke, jeg gider virkelig ikke være sådan en kedelig præst, så det kunne jeg faktisk slet ikke forestille mig på det tidspunkt i gymnasiet,” siger han.

Det var først efter et ophold på den kristelige højskole LTC, han fik vagt sin interesse for teologistudiet.

 

En gang om året afholdes der et sponsorløb, hvor elever som Andreas kan hoppe en tur op på cyklen, for at samle ind til deres egne stipendier. (Foto: Alexander Grau Brodersen Andersen)

Et privatstudie med flere betalingsformer

Uddannelsen på Menighedsfakultetet er finansieret af frivillige donationer, og derfor er den ikke SU-berettiget. De studerende må selv sørge for at finansiere deres studie, men de har dog mulighed for at søge lån og stipendier, og de økonomiske udfordringer er især noget, som Andreas har oplevet:

Det økonomiske aspekt var en virkelig stor udfordring. Der er nogen, der har klaret det meget bedre end jeg, men jeg kom med nød og næppe igennem. På et tidspunkt boede jeg også hjemme hos mine forælde for at få det til at hænge sammen økonomisk,” siger Andreas.

Det er ikke kun de gavmilde donationer, der bidrager til at bibeholde driften i fakultetet. Eleverne gør også selv, hvad de kan, for at holde udgifterne nede. De deltager i den daglige rengøring af fakultetet, så donationerne kan blive brugt på mere væsentlige ting såsom undervisning.

 

Fælles om én tro

På fakultetet underviser man med afsæt i den kristne tro. Så både elever og undervisere har en fælles grundtanke, som har bidraget til, at Andreas Sahlholdt har været så glad for sin studietid på fakultetet:

”Jeg havde nogle lærere, som var virkelig engageret i det, og som virkelig også troede på det vi blev undervist i. Det havde betydning for deres liv, så derfor var der virkelig meget på spil, når vi sad til undervisning. Det tror jeg er en af de vigtigste ting, jeg har taget med fra det her sted af.”

Tegn – 3914

 

 

 

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *