Vi læser mindre, trods bedre tilgængelighed

 

Danskerne læser mindre end nogensinde før. Dette er til trods for, at antallet af udlånte e-bøger næsten er fordoblet på blot tre år, viser tal fra Danmarks Statistik.

 

Det tager ikke mange minutter at låne biblioteksbøger fra sider som eReolen.dk  (foto: Alexander Grau Brodersen Andersen)

 

Af Alexander Grau Brodersen Andersen

Der er intet nyt i, at digitaliseringen overtager mange tidligere analoge områder, og senest er det gået ud over danskernes læsevaner. På blot tre år er antallet af udlånte e-bøger steget med hele 90 procent, men det er altså ikke ensbetydende med, at vi læser mere. Danskernes låner generelt færre bøger på bibliotekerne. I perioden 2009-2015 er antallet af udlånte biblioteksbøger faldet 17 procent.

Den stigende interesse for e-bøger betyder ikke, at det generelle udlån stiger. (kilde: Danmarks Statistik)

 

Men er der egentlig tale om et reelt problem, når vi vælger bøgerne fra? I følge formanden for Danmarks Biblioteksforening, Steen Bording Andersen, så er læsningen en vigtig del af vores dannelse som mennesker

“Det der sker i en læseproces er, at du danner dig dine egne billeder, får understøttet din fantasi og udvikler din kreativitet. Og så fordyber du dig. Og  fordybelse, det er jo en kæmpe mangelvare, for vi er travle mennesker. Læsning har nogle effekter som er vigtige, også for det moderne menneske,” siger Steen Bording Andersen.

Bogen skal nok overleve

En der ikke forudser de store konsekvenser for danskernes manglende læsning, er fremtidsforsker og tidligere direktør for Instittutet for Fremtidsforskning, Johan Peter Paludan

“Vi skal jo altid fortolke. Hvad enten om vi læser en bog, eller om vi ser en tv-serie, så er det stadigvæk den enkelte lytter, læser eller seer, som inde i sit eget hoved danner sig et billede af hvad det nu er for noget, og hvad man nu skal mene om det,” siger Johan Peter Paludan.

Derudover, så er bøger en formidlingsform, som næppe vil uddø, mener Johan Peter Paludan. Til trods for den nedadgående udvikling, så skal bogen nok klare sig

“Det skal nok gå. Vi får bare flere muligheder, og flere kanaler. Vi vil have dem alle sammen og vi vil ikke droppe nogen af dem. Den eneste kommunikationsform der er droppet, det er vistnok røgsignaler,” siger Johan Peter Paludan.

 

Tegn – 2286

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *